İklim değişikliği, artan nüfus ve sanayileşmeye bağlı olarak etkisini günden güne artarak gösteriyor. TAB Gıda olarak, iklim değişikliği ile ilgili sorumluluğumuzun bilincinde hareket ederek dünyamızın geleceği için var gücümüzle çalışmayı önceliklendiriyoruz. Bu sebeple oluşturduğumuz sürdürülebilirlik stratejisi çerçevesinde “İklim Eylemi”ni öncelikli konularımızın başında konumlandırdık.
TAB Gıda olarak, iklim değişikliğine olan etkimizi asgari düzeye indirmek için kurumsal karbon ayak izimizi 2022 yılı itibarıyla hesaplamaya başladık. 2023 yılında, çalışmalarımızı bir üst seviyeye çıkararak Sera Gazı Protokolüne uygun olarak hesaplayıp raporladığımız Kapsam 1, 2 ve 3 emisyonlarımızı üçüncü taraf bağımsız kuruluşa doğrulattık. Emisyon azaltım odağımız çerçevesinde 2023 yılında yenilenebilir enerji sertifikası tedarik ederek sokak ve caddelerde bulunan 215 adet restoranımız için satın aldığımız elektriği yenilebilir enerjiye dönüştürdük ve ilgili restoranlarımızın faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını sıfırladık. Ayrıca, restoranlarımızda başlattığımız enerji tüketim takip ve tasarruf çalışmalarıyla restoran başına elektrik tüketimimizi 2023 yılında bir önceki yıla göre %9,62 oranında azalttık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından onaylı enerji etüt hizmeti veren firmalarla iş birliğine giderek enerji verimliliğimizi artırmayı hedeflemekteyiz. İlgili çalışmalarımız hakkında daha detaylı bilgiye TFI TAB Gıda Yatırımları A.Ş. 2023 Sürdürülebilirlik Raporu- Gezegen bölümünden ulaşabilirsiniz.
Çevre kirliliği, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından da belirtildiği üzere, şimdiki nesle ve gelecek nesillere sağlıklı ve sürdürülebilir bir ortam sağlanması yönündeki çabaları tehlikeye sokmaktadır. Günümüzde hızla azalmakta olan biyoçeşitlilik ve artan iklim değişikliği, yaşadığımız çevreyi, toplumumuzu, dünya ekonomisini ve Birleşmiş Milletler tarafından geliştirilen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının temel hedefi olan kimseyi geride bırakmama taahhüdüne ulaşılmasını giderek daha da zorlaştırmaktadır. TAB Gıda olarak, sürdürülebilirlik hedeflerimizi gerçekleştirebilmek ve çevresel ayak izimizi en aza indirebilmek için atık yönetiminin ve döngüselliğin taşıdığı önemin farkındayız. Hızlı servis restoran sektörünün lider oyuncularından biri olarak, operasyonlarımızın getirdiği risk ve fırsatları analiz ediyor, daha sürdürülebilir bir geleceğe doğru değişime öncülük etmeyi hedefleyen aksiyonları devreye alıyoruz.
Sürdürülebilir faaliyetlere ve iş modellerine olan bağlılığımızın gerekliliklerinden biri olarak, restoran faaliyetlerimiz esnasında ortaya çıkan katı ve sıvı atıkların etkin bir şekilde yönetilmesinin öneminin bilincindeyiz. 2023 yılı itibarıyla atık yönetimi ve döngüsellik kapsamında TAB Gıda olarak Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni kurduk ve sokak ve caddelerde bulunan restoranlarımızı (In-Line) Sıfır Atık Yönetmeliğine göre belgelendirilmelerini sağladık. 2024 yıl sonuna kadar tüm In-Line restoranlarımızı T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sıfır atık sistemine dahil etmeyi hedefliyor, restoranlarımızda açığa çıkan tek kullanımlık plastik ve kağıt atıklarda geri dönüşüm miktarlarını artırmayı hedefliyoruz.
Hayvan refahı konusundaki tüketici bilinci her geçen gün artıyor ve tüketiciler işletmelerden kendi değerleriyle örtüşen uygulamalarda bulunmasını bekliyor. TAB Gıda olarak, öncelikli konumuz olan "Hayvan Refahı”nı sağlamayı etik bir sorumluluk olarak görüyor ve tedarik zincirimizin her aşamasında bu konuyu göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı yürütüyor ve geliştiriyoruz. İyi hayvan refahı uygulamaları, çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik çalışmaları ve insan sağlığı ayrılmaz bir bütünü oluşturuyor. Bu sebeple hayvan refahı konusundaki uygulamaların yalnızca hayvanların haklarını korumakla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda gıda güvenliği ve kalitesini artırarak adil bir gıda sistemi oluşturacağına inanıyoruz.
Bünyemizdeki tüm hızlı servis restoranlarının kırmızı et ihtiyacı, operasyonlarında hayvan refahını ön planda tutan Ekur Et Entegre/ Amasya Et Ürünleri grup şirketimiz tarafından karşılanıyor. 2018’den bu yana çalışmalarını sürdüren Ekur Et besi işletmesinin, Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (WOAH) hayvan refahını korumak ve geliştirmek için benimsediği “Beş Özgürlük İlkesi”ni ve Uluslararası Hayvan Refahı İlkelerini baz alarak oluşturduğu Hayvan Refahı Politikası bulunuyor ve işletmedeki ilgili operasyonel süreçlerin tamamı bu politika doğrultusunda sürdürülüyor.
Ekur Et, canlılara ve doğaya olan sorumluluk bilinci ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımıyla 2022 yılında ISO 34700 Hayvan Refahı Yönetim Sistemi Sertifikası’nı almaya hak kazanan Türkiye’deki ilk işletme oldu. Ekur Et, ilgili yönetim sistemi kapsamında besi çiftliğinde bulunan büyükbaş cinsi hayvanların refahı için çalışmalarını sürekli geliştiriyor, tedarik zincirinden de hayvan refahını ön planda tutan yönetim anlayışını benimsemesini bekliyor. Ekur Et gibi, diğer hayvansal gıda tedarikçilerimizi de ISO 34700 Hayvan Refahı Yönetim Sistemi kurma yönünde teşvik ediyor, 2025 yılı içerisinde hayvan refahı standardı gerekliliklerini sağlayan tedarikçi sayımızı artırmayı hedefliyoruz.
MEDYA